Use of Canadian Solar Wall as part of low energy renovation of an experimental hall in Ispra, Italy.

The EU research centre, JRC Ispra in North Italy is working on a plan for environmentally right renovation and new build called The Ecocentre Ispra project. In connection to this a solar low energy retrofit project for an experimental hall has been realised based on a global solar low energy design proposed by Cenergia and the Italian companies Metec and Cogein in an international competition.

The proposed project included a total energy design with a high saving goal as follows:

1. Change in the existing ventilation system with new ventilators, motors and partly new canals and an improved operation principle with optimised airflow and less use of dehumidification than before.

2. Installation of a low cost solar wall design in connection to renovation of the existing south facade. Here it was proposed to use the so-called "Canadian solar wall", which is economically even in Canada, where they have much cheaper energy prices than in Denmark or Italy.

3. Heat recovery on the ventilation air.

4. New air distribution system with variable ventilation rate, (VLT-frequency transformer control).

5. Tropical fans to prevent temperature stratification in the 15 meter tall experimental hall.

6. Electricity saving lightning system.

7. Building of a buffer-tank with solar heating supplement in connection to the district heating supply.

8. New window solutions with low emission glass and sun protection.

9. Improved insulation with facade insulation and increased insulation on the roof.

10. Energy survey, control and monitoring from Energy Management System (EMS).

Results of the project
Calculations made by Cenergia showed that it should be possible to achieve an up to 70% saving on the district heating use and a 72% saving on the cooling need, while the electricity use should be reduced by 36%.

The total investments were one million Euro and the pay-back time should be 9 years.

A detailed monitoring programme by JRC Ispra has shown the following very positive results.

The saving of district heating was 76%, the saving on the cooling demand was 98% and the electricity use was reduced to 5 kWh per mē per year.

Peder Vejsig Pedersen, director
Cenergia Energy Consultants


Figure 1 The JRC Ispra experimental hall number 45 with new solar low energy retrofit including a 550 mē "Canadian solar wall" installed at the south facing facade of the building.


Figure 2 100 mē of solar collectors from the Danish company Batec Solar Heating is used for dehumidification and heating of hot water and have been installed above the Canadian solar wall.

The inside of the experimental hall, number 45 in JRC Ispra. Here you can see the tropical fans which prevents temperature stratification in the 15 meters vertical distance.
This was made based on proposals from the Danish/Canadian engineer M.V. Pedersen from Calgary in Canada.


Figure 3 Presentation by JRC Ispra on monitoring results. Calculations are compared to the monitored results and here is shown a fine agreement.